Page 1 of 2
1
2
LastLast
  1. #1

    New M14x giving me 6 fps on low settings in wow. WTF?

    Heya, so as the title says I just invested in a shiny new Alienware m14x. It's fairly average for the current models (8gb ram, i7 2.2 mhz processor up to 3.2 turbo boosted, SSD, nvidia card 2gb with optimus, Windows 7) but it should be more than enough to run wow with no hassles at all. Only it isn't. I'm lucky to get 6fps in wow (tried various locations in game and same thing across all of them) on the lowest graphics settings in game. I've updated drivers, checked my settings, it's not the temperature, I've made sure the game is using the NVIDIA card when it runs, and can't think of what the hell else it could be. Anyone else have this problem or have any suggestions as to what I should be looking at?

    Any help would be appreciated. ty
    Last edited by Windfury; 2012-09-04 at 10:31 AM.

  2. #2
    TOTALLY NOT
    Banned
    tetrisGOAT's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Sweden
    Posts
    12,478
    What GPU do you have?

  3. #3
    Brewmaster Reguilea's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Finland
    Posts
    1,419
    You're not in power saving mode or anything?

    4670k @ 4.4 - Kingston HyperX (XMP) 8GB (2x 4096MB @ 1600mhz) - Zotac GTX 680
    h20 620 V4 push/pull - Fractal Design Pearl R4 - Samsung 830 64GB - Surround 5040x1050
    -

  4. #4
    a m14x comes with a 1G GT650M on the lowest model.

    edit: he said he has 8GB so I guess he'd have the 2G GT650M.
    Last edited by Bulwarked; 2012-09-04 at 10:36 AM.

  5. #5
    I am Murloc! Cyanotical's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Aurora, Co
    Posts
    5,036
    make sure it's not stuck in powersave mode, and make sure it's using the Nvidia GPU and not the IGU

    i7-4790K | Z97 Class. | 8GB DDR3-2133 | GTX-690 Quad SLI | RAIDR | 512GB Samsung 830 | AX1200 | FT02
    Dell U2711 | Ducky Shine3 YoS | Steelseries Sensei Wireless | Xonar Essence One | KRK RP8G2s

  6. #6
    Brewmaster Reguilea's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Finland
    Posts
    1,419
    Getting a good 30 fps on med/high settings 1080p on my laptop.. and it has a QuadroFX 1800m (equivalent to a GT 335M)
    With an i7 640m

    Soo.... the GT650M should get over 6 fps compared to my 30.. which is on higher settings even.
    Last edited by Reguilea; 2012-09-04 at 10:43 AM.

    4670k @ 4.4 - Kingston HyperX (XMP) 8GB (2x 4096MB @ 1600mhz) - Zotac GTX 680
    h20 620 V4 push/pull - Fractal Design Pearl R4 - Samsung 830 64GB - Surround 5040x1050
    -

  7. #7
    Sorry tabbed in trying to see if it was game setting somewhere. More restarts later no difference :/

    Tried turning the settings up to ultra, it handles that fine in terms of rendering the graphics, gives me the exact same fps though (6).

    Still finding my way around the comp, checked power saving mode and seems to be off. Card is "2 GB GDDR5 NVIDIA® GeForce®GT 650M using NVIDIA Optimus".

    And yes have checked it's using the nvidia gpu, and yeah I know it should be way better than this, this setup should have no issues with wow at all. There must be some setting/something somewhere, but I can't think what it is and it's starting to drive me crazy.
    Last edited by Windfury; 2012-09-04 at 10:46 AM.

  8. #8
    Quote Originally Posted by Windfury View Post
    Sorry tabbed in trying to see if it was game setting somewhere. More restarts later no difference :/

    Tried turning the settings up to ultra, it handles that fine in terms of rendering the graphics, gives me the exact same fps though (6).

    Still finding my way around the comp, checked power saving mode and seems to be off. Card is "2 GB GDDR5 NVIDIA® GeForce®GT 650M using NVIDIA Optimus".

    And yes have checked it's using the nvidia gpu, and yeah I know it should be way better than this, this setup should have no issues with wow at all. There must be some setting/something somewhere, but I can't think what it is and it's starting to drive me crazy.
    Nvidias beautiful optimus technology at its finest, >.> im not sure if you can disable it, driver update or rollback would be ideal.

  9. #9
    have u pluged in the power cable?

  10. #10
    lol yup it's plugged in and running through my normal monitor.

    I have updated the drivers, I'll look into rolling it back/turning it off now.

  11. #11
    Brewmaster Reguilea's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Finland
    Posts
    1,419
    Remember to delete your gpu driver via -> Device Manager > Display adapters > (your gpu) > Properties > Driver > Uninstall

    4670k @ 4.4 - Kingston HyperX (XMP) 8GB (2x 4096MB @ 1600mhz) - Zotac GTX 680
    h20 620 V4 push/pull - Fractal Design Pearl R4 - Samsung 830 64GB - Surround 5040x1050
    -

  12. #12
    The Patient
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Norway
    Posts
    320
    I am sitting here with a MB Pro with a 650M and a quad core 2.7Ghz(3.7boost) and I can comfortably reach 60 FPS in 25 man raids with fair settings(It still looks good with the Retina screen), try downloading MSI afterburner and monitor the GPU usage. It might tell us on the forum here something I remember some time ago in my main machine one of my cards downclocked themselves because youtube was running, make sure that you only have MSI Afterburner and Wow running.
    Quote Originally Posted by overcaffeinated View Post
    I don't get why people like you feel they need to chime in and tell the OP how useless his post was. If it was that useless why did you spend your 2 minutes to craft a response instead of 2 seconds to hit your "back" button?
    I7-4770K, ASUS Maximus VI Formula, SLI EVGA GTX780Ti, AX1200, Kingston V300 240GB, watercooled!

  13. #13
    Legendary! Evil Inside's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Down Under
    Posts
    6,864
    Maybe its using the onboard video? My friend had a similar issue with his alienware(unsure of model) where the laptop was using the onboard video instead of the dedicated video card so he had to change it in the bios.
    ||i5 3570k @ 4.4GHz||H100 push/pull||AsRock Z77 Extreme4||16Gb G.Skill Ripjaws 1600MHz||HD6970/HD6950 crossfire|| Coolermaster Storm Trooper||Corsair TX850 Enthusiast Series||Samsung 840 Pro 128gb(boot drive)||3x 1tb Western Digital HDD||

    Bdk Nagrand / Astae Nagrand
    Pokemon X FC: 4656-7679-2545/Trainer Name: Keno

  14. #14
    After a great deal of screwing around I can report no change. MSI Afterburner didn't show anything extreme on GPU usage, barely hit 25% on anything that it monitors no matter how high I had the settings. I'm positive it's using the nvidia card. I'm finding it really weird that no matter where I am or what I'm doing I'm getting 6 fps. Is it possible that it's capped somewhere somehow?

    Anyway ty for your help, I need to crash if I want to be coherent at work tomorrow, I have no doubt I'll be checking back and calling tech support tomorrow morning though.
    Last edited by Windfury; 2012-09-04 at 12:06 PM.

  15. #15
    Pit Lord Azerox's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Netherlands
    Posts
    2,406
    You DO have video card drivers installed i hope?

    Maybe alienware has new drivers updates for your device?

    edit: http://www.alienwarearena.com/forums...comment=379946

    Reinstall the drivers even if you have them installed already.

    Also here is someone with similar problems : http://forum.notebookreview.com/alie...ad-island.html

    1. Check battery/power profile to make sure you are on max performance. If you are trying to play the game on battery go ahead and give it up as you won't be able to without bios a01 and custom power profile.
    2. Go into your nvidia control panel, choose global settings TAB and set Preferred Graphics Processor to HIGH PERFORMANCE NVIDIA PROCESSOR (not integrated). Regardless of whether or not you "believe" the game is whitelisted just do this and then report back on how its working.
    3. Update display driver as needed.
    If i read that correctly, it seems that it disables the nvidia card when not plugged on the net. (wich would explain the low fps)
    Last edited by Azerox; 2012-09-04 at 12:15 PM.
    Playing MMO's since 1997 ®
    Ultima Online > Everquest > Dark Age of Camelot > Lineage 2 > World of Warcraft.
    In between ofcourse all the other MMOs u can name. Those above spend atleast 1 year.

  16. #16
    The Patient Aldrashan's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Belgium
    Posts
    326
    Have you tried playing another game and seeing if that works fine or not? Just to check it's not only WoW.
    Specs: I5 3570K - GTX 670 - 8 gb ram
    My youtube page: https://www.youtube.com/user/aldrashan

  17. #17
    The Patient Robles's Avatar
    Join Date
    May 2012
    Location
    Atlanta
    Posts
    202
    As I do own alienware laptops,

    I'm going to assume you have stealth mode on.

    stealth mode can drop a game from ultra with 200FPS to Low with 2.

    Check your stealth mode.
    Quote Originally Posted by Daelak View Post
    The universe has so many galaxies that even the fucking plot to star wars has a statistical chance to have existed.
    Quote Originally Posted by Zarhym
    Ghostcrawler called me up last night and he was all like, "hi." And I was like "I'm...

  18. #18
    Quote Originally Posted by Azerox View Post
    You DO have video card drivers installed i hope?

    Maybe alienware has new drivers updates for your device?

    edit: http://www.alienwarearena.com/forums...comment=379946

    Reinstall the drivers even if you have them installed already.

    Also here is someone with similar problems : http://forum.notebookreview.com/alie...ad-island.html
    - I've reinstalled all drivers.
    - I'm 100% sure it is using the nvidia card. I set it to do it for everything. I created extra custom settings for wow in the nvidia control panel. I have checked it literally 5000 times this evening and it is always showing as using the nvidia processor whenever I've looked.
    - It is on max performance.
    - It is plugged in in every possible sense, to a power socket, to the net, everything.

    Quote Originally Posted by Robles View Post
    Check your stealth mode.
    How/where? I can't even find a setting for that. Fingers crossed that's it.

    fml apparently the m14x doesn't have it:

    http://supportapj.dell.com/support/t...=en&l=en&s=dhs

    Quote Originally Posted by Aldrashan View Post
    Have you tried playing another game and seeing if that works fine or not? Just to check it's not only WoW.
    I'm going to leave it downloading Rift while I sleep. I'll try that tomorrow morning.[COLOR="red"]

    ---------- Post added 2012-09-05 at 10:10 AM ----------

    For what it's worth I seem to have fixed it. I restored the entire system to factory settings, wiped all of my own stuff off of it and did a full reinstall of everything from windows up, including re downloading and reinstalling wow. It's now running wow on Ultra settings at ~80 fps. I have no idea what actually changed, but obviously something did.

    Just thought I'd post because this thread comes up when I tried googling the problem, so hopefully it'll help someone else. It was annoying, but fixable. Ty all for the advice.
    Last edited by Windfury; 2012-09-05 at 10:09 AM.

  19. #19
    I ran into the same problem with my new gt60 249 us with a 680m gpu. I found this and it helped
    I tried posting a link but I am a new member and it will not let me. There is a thread on the wow forums under technical support about this. The topic is titled NVIDIA Optimus fix.

  20. #20
    High Overlord Roblivion's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Virginia Beach, VA
    Posts
    162
    Alienware... Barf...
    4670k @ 4.4GHz - MSI Z87 G45 - Silverstone AR03 - Gigabyte Windforce GTX 770 OC - Antec 620W High Current Gamer

    8GB Crucial Ballistix 1600MHz - Samsung 840 250GB - 1TB WD Blue - ASUS VG248QE @ 144Hz - Fractal Design Define R4 - Windows 8.1 64-Bit - Razer Death Adder 2013
    Cooler Master QuickFire Rapid MX Cherry Red Switches - Steelseries QCK+ - Steelseries Siberia v2

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •